Het laatste nieuws

In de monumentale Victoriaserre van Diergaarde Blijdorp staat de reuzenwaterlelie Victoria cruziana al in bloei!

De plant komt oorspronkelijk uit het Amazonegebied en wordt ook wel de ‘Koningin der waterlelies’ genoemd. Opvallend zijn ook de reusachtige, cirkelvormige bladeren.  De hele zomer zullen de lelies bladeren en knoppen aanmaken, die bezoekers kunnen bewonderen. Op een andere plek in de Diergaarde, het Vlinderparadijs Amazonica, is nog een reuzenwaterlelie uitgezet. Die zal later dit voorjaar gaan bloeien.

 

De bloemen bloeien twee nachten.

De eerste avond zijn ze roomwit van kleur en geven een ananasachtige geur af. Kevers worden hierdoor aangetrokken. Zij zorgen voor de bestuiving door het stuifmeel te verspreiden. Bij het aanbreken van de dag sluit de bloem om de volgende avond weer open te gaan. Dan is de bloem rozerood van kleur. Tegen de ochtend zakt de bloem onder water en worden er weer nieuwe knoppen en bladeren aangemaakt. Blijdorp legde de bloei vast met een kort timelapse filmpje.

De reusachtige drijvende bladeren hebben een draagvermogen van rond de 15 kilo!

Sommige bladeren kunnen een doorsnede bereiken van ruim tweeënhalve meter. Als alles goed blijft gaan, is het misschien na de zomervakantie mogelijk om baby’s op de reuzenbladeren te fotograferen. Dit is inmiddels een bekende traditie in de Diergaarde. Al in de negentiende eeuw werden er kleine kinderen op de bladeren gefotografeerd. Houd hiervoor de nieuwsbrief en social media van Blijdorp in de gaten. Wil je meer weten over deze bijzondere plant en het timelapse filmpje zien? Ga naar https://www.diergaardeblijdorp.nl/amazonica/

logo dierenpark zie-zoo

dierenpark zie-zoo de eerste zorgdierentuin van Nederland

google