Het laatste nieuws uit de regio

Eerste namen Transition Festival 2019 bekend
met o.a. Metropole Orkest & Donny McCaslin, 50 Years of ECM programma met o.a. Enrico Rava & Mathias Eick en meer

Transition werd (naast o.a. North Sea Jazz) door 3VOOR12 benoemd tot een van de “vijftig belangrijkste festivals van Nederland” en is na drie edities niet meer weg te denken uit het Nederlandse festivallandschap. Op 6 april 2019 verwelkomt TivoliVredenburg weer enkele duizenden jazzliefhebbers uit het hele land, op zoek naar nieuwe, favoriete musici binnen de jazz en geïmproviseerde muziek.

Meer informatie en tickets: www.transitionfestival.nl.

De eerste namen voor deze vierde editie van het festival zijn zojuist bekend gemaakt: Metropole Orkest & Donny McCaslin feat. Jason Lindner, Bugge Wesseltoft/Dan Berglund/Magnus Öström – Rymden, 50 Years of ECM met Enrico Rava Sextet, Mathias Eick Quintet, Shai Maestro Trio, Wolfert Brederode Trio en Elina Duni (solo), Kamaal Williams, Jonah Nilsson, Bob Reynolds Quartet, Nubya Garcia, Erik Friedlander’s Throw A Glass feat. Uri Caine, Steve Lehman Trio, Chris Potter Electric Trio feat. Craig Taborn & Justin Brown, Joachim Kühn – The Melodic side of Ornette Coleman, Ashley Henry, Sun-Mi-Hong Quintet en Sanne Rambags Trio.

Metropole Orkest o.l.v Jules Buckley komt met een speciaal project met als hoofdgast saxofonist Donny McCaslin, die brede aandacht kreeg voor zijn bijdragen aan David Bowie’s laatste album Blackstar.
Het Duitse platenlabel ECM staat al 50 jaar aan de top van de modern gecomponeerde jazz en klassieke muziek en hun artiesten zijn graag geziene gasten in TivoliVredenburg. Vandaar een uitgebreid programma om het ECM jubileumjaar te vieren met het sextet van de Italiaanse trompettist Enrico Rava, een show in het teken van zijn tachtigste verjaardag, de Noorse trompettist Matthias Eick, de recent op ECM getekende pianist Shai Maestro, zangeres/pianiste Elina Duni met een solo optreden en van eigen bodem het trio van Wolfert Brederode.
De Noorse jazzpianist Bugge Wesseltoft komt met zijn nieuwe akoestische jazztrio Rymden, waarbij hij het podium deelt met de voormalig ritmesectie van Esbjörn Svensson Trio: Dan Berglund en Magnus Öström.
De Britse jazzscene blijft zich ontwikkelen met interessante, jonge artiesten en is present op het festival met optredens van Kamaal Williams, Nubya Garcia en Ashley Henry. Van dezelfde generatie presenteren Jonah Nilsson (Dirty Loops) en Bob Reynolds (Snarky Puppy) hun nieuwste projecten.
Voor de fijnproevers laat saxofonist Steve Lehman nieuw triowerk horen, stelt Chris Potter zijn gloednieuwe elektrische trio (met Craig Taborn op Fender Rhodes) voor en speelt cellist Erik Friedlander voor het eerst in Nederland met Throw A Glass, met in de gelederen niemand minder dan de New Yorkse pianist Uri Caine. Naast Enrico Rava viert ook Joachim Kühn zijn verjaardag op het festival; de Duitse pianist viert zijn 75ste levensjaar met een soloconcert dat in het teken staat van het melodische werk van Ornette Coleman.
Tot slot biedt Transition ook weer podium aan de nieuwe generatie jazzmusici van eigen bodem; de Young VIPs tour, geselecteerd door de programmeurs van de Nederlandse jazzpodia, komt dit jaar naar Transition met drummer Sun-Mi Hong en zangeres Sanne Rambags.

In totaal staan zo’n dertig formaties met meer dan honderd musici op de podia van alle zalen in TivoliVredenburg. Meer namen volgen de komende maanden

Pers over de afgelopen editie van Transition Festival:
“Het Transition Festival brengt jazz in de breedste zin: oude meesters én frisse, jonge bandjes” – NRC
“Transition liet jonge aanstormende muzikanten op hun best horen, en toonde aan dat de oude jazzreuzen bij lange na niet uitgeblust zijn” – JazzNu
“Het Utrechtse Transition staat inmiddels bekend als een van de interessantere Nederlandse jazzfestivals” – Jazzenzo

Transition presents:
In opmars naar het festival komen een aantal bekende gezichten van de afgelopen edities van Transition terug naar Utrecht: Jazzmeia Horn betoverde Cloud Nine op de afgelopen editie en komt op 14 november terug voor een concert in dezelfde zaal. Twee dagen later (16 november) komt ook pianist Tigran Hamasyan terug voor een soloconcert in Hertz. De headliner van afgelopen editie, Cory Henry komt in 2019 terug voor twee shows; op 13 januari met Metropole Orkest in de Grote Zaal en 20 januari met zijn trio in Pandora. In het nieuwe jaar komt ook niemand minder dan saxofoonmeester Branford Marsalis staat op 17 maart in de Grote Zaal met zijn allstar kwartet. En tot slot krijgt een afgeladen Pandora tijdens Transition voor Mammal Hands een vervolg op 20 maart met een concert in Cloud Nine.

TRANSITION | JAZZ FESTIVAL UTRECHT
Zaterdag 6 april 2019, TivoliVredenburg, Utrecht
Aanvang: 15:30 uur | Entree: Vanaf €54,- (incl. servicekosten)

Transition Festival is een samenwerking tussen TivoliVredenburg en North Sea Jazz. Meer info over dit festival vind je op: transitionfestival.nl. De kaartverkoop is direct gestart.

 

logo dierenpark zie-zoo

dierenpark zie-zoo de eerste zorgdierentuin van Nederland

google