Info-nederland

De ‘West Side Story’ voor viool

Qua muzikale opwinding is het een soort West Side Story voor de viool, de Serenade voor viool en orkest van Leonard Bernstein. Het is een mooie aanleiding voor een concert waarom de Verenigde Staten de rode draad vormen.

De agenda ziet er als volgt uit

vrijdag 10 mei in Theater aan het Vrijthof te Maastricht (aanvang 20.00 uur),

zaterdag 11 mei in Concertzaal Tilburg (20.30 uur),

donderdag 12 mei in Theater aan de Parade te ’s-Hertogenbosch (14.15 uur),

vrijdag 17 mei in Chassé Theater te Breda (20.30 uur),

zaterdag 18 mei in Theater Heerlen (20.00 uur) en zondag 19 mei in Muziekgebouw Eindhoven (20.15 uur)

Zorgt philharmonie zuidnederland samen met Liza Ferschtman onder leiding van Jamie Phillips voor een stevige dosis Amerikaanse swing met de Chairman Dances van John Adams en Bernsteins Serenade. Dvoráks Zevende Symfonie staat deze keer voor de relatie tussen de Verenigde Staten en Antonin Dvorák die er persoonlijk voor zorgde dat de Amerikanen hun eigen wortels in de muziek lieten doorschemeren.

 

Een verleidelijke dansschool

Antonin Dvorák gaf aan het einde van de negentiende eeuw de Amerikaanse muziek een impuls door componisten te leren gebruik te maken van de eigen traditionele muziek. Dat hebben we geweten. Terwijl Dvorák altijd trouw bleef aan zijn Boheemse tongval, zoals die ook doorklinkt in zijn Zevende Symfonie, begonnen de Amerikanen swing, populaire muziek, Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse invloeden te verwerken. De resultaten zijn en blijven enerverend. Vooral als philharmonie zuidnederland samen met vioolfenomeen Liza Ferschtman die prachtige Serenade van Leonard Bernstein aanpakt. Bernsteins werk is bijna een prototype van een werk van een Amerikaanse componist. De vorm is klassiek, maar de referenties aan jazz, blues, pop en musical zijn legio. Een tongval die Bernstein op het lijf geschreven is en die ook Liza Ferschtman bijzonder goed ligt. Musicweb noemde haar opname van het werk al een ‘impressive achievement’ en schaarde de registratie onder de beste die er bestaan. Dat belooft wat.

 

Ook de Chairman Dances van John Adams hadden met hun openlijke verwijzingen naar de ballroom-danssalon alleen maar in de Verenigde Staten kunnen ontstaan. Dirigent Jamie Phillips neemt het orkest op aanstekelijke wijze mee naar deze verleidelijke dansschool met Chinese invloeden (het werk kreeg een plek in de opera Nixon in China) en zorgt mede voor een concert waar ongetwijfeld veel over nagepraat gaat worden.

 

Programma

philharmonie zuidnederland

Liza Ferschtman, viool

Jamie Phillips, dirigent

 

Adams – Chairman Dances

Bernstein- Serenade voor viool en orkest

Dvorák – Symfonie nr 7

Digitale concertinleidingen

De philharmonie zuidnederland stelt haar publiek graag in de gelegenheid om optimaal voorbereid naar het concert te gaan. Daarom heeft het orkest bij ieder abonnementsconcert een digitale video-inleiding gemaakt. Zo kan het publiek zich thuis, op ieder gewenst moment, verdiepen in de achtergronden van de muziek die live tijdens het concert te horen is. Deze digitale video-inleidingen worden bovendien gemaakt door de eigen musici – wat zorgt voor een nog persoonlijkere blik op het orkest. De digitale video-inleiding wordt voor aanvang van het concert per e-mail verstuurd en is vanaf dat moment ook te bekijken op www.philharmoniezuidnederland.nl/concertinleiding.

 

philharmonie zuidnederland

De philharmonie zuidnederland is een ambitieus en flexibel symfonieorkest dat geroemd wordt voor de kwaliteit, het hechte samenspel en enthousiasme. Het orkest staat onder de artistieke en zakelijke leiding van Stefan Rosu. De bevlogen orkestleden leveren maatwerk op het hoogste artistieke niveau. In het zesde seizoen staat het gezelschap vol zelfvertrouwen als een van de culturele parels midden in de Zuid-Nederlandse samenleving.

de complete symfonische muziekliteratuur
Seizoen 2018-2019 is het derde en veelbelovende seizoen met chef-dirigent Dmitri Liss. Liss is omarmd door pers en publiek en als ‘rasperformer van kaliber’ geprezen vanwege zijn ‘theatraliteit en verstilling’. Het orkest voert met muziek die varieert van Bachs Matthäus-Passion tot wereldpremières van hedendaagse componisten, letterlijk de complete symfonische muziekliteratuur uit.

innovatie en avontuurlijke cross-overs
Kenmerkend voor philharmonie zuidnederland is de grote aandacht voor innovatie met avontuurlijke cross-over programma’s zoals i-Classics, grote publieksevenementen als Opera op de Parade, de nieuw ontwikkelde Opera Sing Along in Den Bosch en de Carmina Burana in de openlucht in Heerlen. Maar ook door nadrukkelijk de verbinding met het bedrijfsleven te zoeken, zoals tijdens Leading the South. Tevens is het orkest het symfonisch laboratorium van het Maastricht Centre for the Innovation of Classical Music (MCICM) waar Peter Peters is benoemd tot bijzonder hoogleraar Innovatie van Klassieke Muziek aan de Universiteit Maastricht.

over de grens
Ook over de grens laat philharmonie zuidnederland van zich horen. Vorig seizoen met een eerste concertreis naar Frankrijk, vanaf dit seizoen in Aachen waar het orkest twee van de vijf concerten uit de serie ‘Meisterkonzerte Aachen’ voor haar rekening zal nemen. Daarnaast is het orkest ook producent van deze hele serie concerten in Eurogress Aachen en wil het door andere culturele disciplines uit Nederland in een voorprogramma aan deze concerten te koppelen een springplank zijn voor euregionale samenwerking en verbinding.

muziek voor jonge gasten
Verder is en blijft educatie een wezenlijk onderdeel van philharmonie zuidnederland. Leerlingen ervaren van dichtbij de kracht en magie van live muziek middels op maat gemaakte muzikale voorstellingen en workshops in de theaters en op school. Zowel voor het primair onderwijs als het voortgezet onderwijs. Bovendien wordt talentontwikkeling van de musici van morgen gestimuleerd. Op deze manier blijft philharmonie zuidnederland bouwen aan een duurzame, muzikale toekomst van de regio Zuid-Nederland.