Info-nederland

Nederland loopt voorop op het gebied van provocatief coachen en therapie

Eerste provocatieve coaching congres ter wereld vindt plaats in Nederland

Frank Farrelly (VS) is de grondlegger van provocatief coachen. De Nederlandse psycholoog Jaap Hollander bestudeerde Farrelly meer dan 30 jaar en ontwikkelde met zijn collega Jeffrey Wijnberg een trainingsprogramma op het gebied van provocatief coachen en therapie. Deze methode wordt wereldwijd toegepast door coaches, therapeuten, trainers en docenten.
Hollander is als directeur van het opleidingsinstituut IEP verantwoordelijk voor voor het organiseren van het allereerste ‘Congres voor Provocatief Coachen en Provocatieve Therapie’.

Aansluitend op de Week van het Werkgeluk (23 – 27 september) wordt toepasselijk op 28 september het congres ‘Congres voor Provocatief Coachen en Provocatieve Therapie’ georganiseerd. Provocatief coachen is een prikkelende manier van helpen. Met behulp van uitdaging, humor en warmte daagt een provocatief coach zijn client uit. Bijvoorbeeld door zwakke punten uit te vergroten, absurde verklaringen te geven of door stereotypen te overdrijven. De provocatieve coach heeft als doel de client assertiever en expressiever te maken en het zelfbeeld via een omweg te versterken. Voor cliënten die niet geholpen zijn met reguliere ondersteuning in de vorm van steun, zelfreflectie en advies is provocatief coachen een oplossing. Deze methode wordt o.a. toegepast binnen de gezondheidszorg, het onderwijs, persoonlijke ontwikkelings trajecten (coaching) en binnen bedrijven en organisaties (bijvoorbeeld m.b.t. motivatie van werknemers of het voorkomen van overbelasting).

Congresprogramma
Circa 14 sprekers zorgen voor verschillende sessies rondom provocatief coachen en therapie. Zo zal Bregje Bullens toelichten hoe ‘Persoonlijk Provocatief Leiderschap’ werkt. Ingeborg van der Oord zal laten zien op welke wijze deze coaching methode werkt voor teams en groepen en Lisanne van Nijnatten zal toelichten hoe een provocatieve aanpak werkt bij ‘luie pubers en stoute kinderen’.

Het programma wordt afgesloten door theatermakers (en provocatief coaches) Jeroen Stek en Ton Kemp die highlights uit hun theaterprogramma ‘Love alone is not enough’ laten zien.

Naast de sprekers zullen ook workshops en denktanks georganiseerd worden. Voor het gehele congresprogramma, klik HIER.

Het congres richt zich op coaches, coachende leidinggevenden, begeleiders en andere geïnteresseerden.

Boekpresentatie ‘Niet helpen voor hulpverleners’ van Jeffrey Wijnberg
Tijdens het congres zal Jeffrey Wijnberg zijn nieuwste boek presenteren, ‘Niet helpen voor hulpverleners’. Psycholoog Wijnberg heeft een vernieuwende aanpak ontwikkeld om hulpverleners weer plezier te geven in hun werk. Tegelijkertijd is het een aanpak die de patiënten aan het werk zet. Deze aanpak is, tegenstrijdig genoeg, een actieve vorm van niet-helpen, waarbij de hulpverlener op provocatieve wijze zelf zo tegendraads is dat de patiënt wel zijn verantwoordelijkheid moet nemen. Uitgangspunt is dat het leven zelf al therapeutisch genoeg is, waardoor de hulpverlener zichzelf zo snel mogelijk overbodig moet maken.
Wijnberg is een bekende Nederlandse psycholoog en heeft o.a. meegewerkt aan het TV-programma Angela & Co. Daarnaast schrijft Wijnberg wekelijks een column voor Vrouw (Telegraaf).

Het boek wordt uitgebracht door Scriptum.