Het laatste nieuws


Vijf nieuwe politieke partijen doen in Noord-Brabant mee aan de verkiezingen voor Provinciale Staten op 20 maart 2019. Naast de 11 partijen die nu al een of meer zetels in Provinciale Staten hebben, hebben ook 5 nieuwe partijen zich aangemeld: Code Oranje, DENK, Forum voor Democratie, Ouderen Appèl – Hart voor Brabant en SENIOREN BRABANT.

In Noord-Brabant zijn er 55 zetels te verdelen onder de politieke partijen. De 55 Statenleden die op 20 maart gekozen worden vormen samen het algemeen bestuur van de provincie. Provinciale Staten stellen het beleid van de provincie vast en controleren de uitvoering daarvan door Gedeputeerde Staten die het dagelijks bestuur van de provincie vormen. Ook kiezen de leden van de Provinciale Staten op 27 mei de leden van de Eerste Kamer.

Wat doet de provincie?
De provincie is onder andere verantwoordelijk voor de aanleg en het onderhoud van de provinciale wegen, regelt het regionale openbaar vervoer en bepaalt bijvoorbeeld waar bedrijven, windmolens en woningen gebouwd mogen worden en investeert in het uitbreiden van Brabantse natuurgebieden. Verder zorgt de provincie voor een fijne, veilige en schone leefomgeving door bijvoorbeeld subsidies te geven aan milieuprojecten, monumenten op te knappen en het landschap te behouden. Er valt dus wat te kiezen op 20 maart 2019.

Er valt wat te kiezen…
In totaal doen 16 politieke partijen mee aan de Provinciale Statenverkiezingen: CDA, ChristenUnie-SGP, Code Oranje, D66, DENK, Forum voor Democratie, GroenLinks, Lokaal Brabant, Ouderen Appèl – Hart voor Brabant, Partij voor de Dieren, PVDA, PVV, SENIOREN BRABANT, SP, VVD, 50PLUS. Een compleet overzicht van de deelnemende partijen en hun kandidatenlijst staat op de website van de kiesraad: www.kiesraad.nl.

Meer weten?
Kijk dan op www.brabant.nl/verkiezingen. Daar is vanaf half februari ook de Stemwijzer te vinden. Met deze online stemhulp kunt u aan de hand van stellingen uw politieke voorkeur bepalen. Door te stemmen heeft u invloed op de keuzes die de provincie Noord-Brabant in uw omgeving maakt.

 

logo dierenpark zie-zoo

dierenpark zie-zoo de eerste zorgdierentuin van Nederland

google